Proclamatie 2020

Beste leerling,

Beste ouders,

Beste collega’s,

Het is de eerste keer dat ik leerlingen mag uitzwaaien, dit moet normaal gezien een heel feestelijk en uitbundig moment zijn.

En om eerlijk te zijn begrijp ik wel waarom die sfeer normaal zo uitbundig is,

je hebt als jongere veel te vieren:

Eindelijk weg van de schoolbanken,

Eindelijk geen schoolbel meer,

Eindelijk niet meer gebonden zijn door stomme schoolregels waar je na 6 jaar (voor sommige 7 jaar en voor enkele zelfs 8 jaar) nog steeds niet begrijpt waarom je iets mag of niet

Eindelijk geen gezaag omdat je een taak niet ingediend hebt

Eindelijk geen smartschool meer

Eindelijk niet meer naar de leerlingbegeleiding gaan wanneer je te laat bent

Eindelijk geen schoolreglement meer overschrijven

Eindelijk geen strafstudies meer

Eindelijk af van GIP en examens

Zovele redenen waarom normaal gezien de proclamatie in juni niet alleen feestelijk maar ook uitbundig is. Yes, we zijn er vanaf!

Dit jaar is er niet veel om uitbundig over te zijn.

Alle toffe activiteiten werden afgelast. Het begon met de 100-dagen. We waren toen nog optimistisch dat er een 50-dagen zou komen. Maar zelfs deze vloog in de vuilbak. Geen eindejaarsreis naar Lissabon of Berlijn.

En tja en laat ons eerlijk zijn die vervelende schoolbel was er voor jullie al sinds maart niet meer, jullie zijn al quasi weg van de schoolbanken sinds 15 maart, kon je alleen te laat komen in een live-sessie (maar ook dat was handig te omzeilen), waren er geen strafstudies of stomme schoolregels … dus wat valt er dan nog uitbundig te vieren.

Misschien het afscheid van smartschool?

En toch is er veel om te uitbundig te vieren.

Want jullie zijn grensverleggers.

Jullie zijn de eerste die afstuderen na een lockdown,

Jullie zijn ook diegene die onze preventieadviseur overtuigd heeft dat les volgen met strenge veiligheidsmaatregelen wel degelijk lukt.

Jullie zijn diegene die getoond hebben aan leerkrachten dat zelfs na 2 maanden geen praktijk jullie toch kunnen afstuderen

Jullie hebben dit jaar grenzen verlegd

Jullie zijn grensverleggers voor onze school, want door de manier waarop jullie je verantwoordelijkheid hebben genomen tijdens de lockdown en erna, heeft ons overtuigd dat we verschillende regels mogen overboord gooien. Door jullie moeten leerlingen 3e graad niet meer in de rij staan, door jullie mogen leerlingen in het 6e jaar vanaf dit jaar over de middag buiten het schooldomein pauzeren (mits toestemming ouders). Door jullie is er vanaf 1 september een chillbox, een loungeruimte waar leerlingen binnen kunnen pauzeren. Door jullie is er vanaf die schooljaar geen strafstudie meer.

Het zijn jullie die deze grenzen hebben verlegd

Jullie zijn grensverleggers voor leerkrachten. Want jullie hebben leerkrachten die wat schrik hadden om een liveles te geven, het vertrouwen gegeven dat het wel zou lukken. Ik weet dat velen leerkrachten tijdens een live-les hebben geholpen, dit getuigt van zoveel verantwoordelijkheid en respect, waardoor ik bijzonder trots ben op jullie.

Jullie zijn ook grensverleggers voor jezelf. Ik weet dat het niet voor iedereen steeds even gemakkelijk is geweest. Ik weet dat er verschillende op het punt hebben gestaan om te stoppen, of gedwongen zouden worden om te stoppen. Ik weet ook dat het niet voor iedereen even gemakkelijk is geweest om door te zetten. Zeker tijdens de lockdown was het volgen van de live-lessen, het indienen van opdrachten of het terug komen les volgen met een mondmasker niet evident. Maar het feit dat je hier zit, wil zeggen dat je hebt doorgezet. En dat alleen al maakt dat je grenzen verlegd hebt voor jezelf. Er wordt vaak gelachen met het beroepsonderwijs en de leerlingen zouden niet gemotiveerd zijn. Wel men moet mij eens komen een voorbeeld geven van een leerling in een ASO-school die een ganse dag op het land met de tractor gaat werken. Maar om 15u de tractor aan de kant zet, zijn telefoon bovenhaalt om een uur les mee te volgen. Verhalen als deze bewijzen dat jullie echt grensverleggers zijn.

Jullie zijn ook grensverlegger voor mijzelf geweest. Jullie hebben mij meer dan anderen uitgedaagd om na te denken over hoe ik deze school moest aansturen als directeur. Jullie hebben mij meer dan anderen uitgedaagd om te vechten voor deze school. Want als ik zie hoe jullie na 6 (sommige iets meer) klaar zijn om ofwel verder te studeren of om te starten met je beroep, dan ben ik zo trots en deze trots moeten we als school uitstralen.

Ik hoop dat jullie even trots zijn als ik,

trots op jezelf,

Bedankt, leerkrachten die jullie alle vak- en stielkennis hebben bijgebracht, maar die jullie ook in de wereld van volwassenheid hebben geloodst

Bedankt, leerlingbegeleiders die heel zorgzaam maar soms ook heel streng geweest zijn,

Bedankt, alle collega’s achter de schermen die ervoor zorgen dat het leven op school fijn was, van boekhouder tot onthaal, van onze keukenchef tot onze onderhoudsploeg. Want geef toe het is des te leuker om in een propere school les te volgen, ’s middags verse gebakken frietjes te krijgen. Zonder hen zou dit niet lukken.

Bedankt ouders, voor het partnerschap

Blijf verder grenzen verleggen, onze maatschappij heeft jullie nodig, als vakman, als stielvrouw, als zorgkundige, als kinderverzorger, als vrachtwagenchauffeur, als koeltechnieker, als bouwvakker, als sanitair installateur, als autotechnieker, als houtbewerker, als toekomstig ingenieur, als toekomstig sociaal werker, als …

En hopelijk zullen met veel trots vertellen dat jullie afgestudeerd zijn aan VTI Zeebrugge, dé school voor wetenschap, techniek en zorg aan het zeetje.

Het applaus dat straks zal volgen, geef ik graag door aan het volledige schoolteam. Ze verdienen het. Zo fier als zij zijn op jullie, zo fier ben ik op hen.

Laat ik afsluiten met de slogan die ook in mijn bureau hangt: do more of what makes you happy!


86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven