Ben Weyts stuurt scholen de factuur voor gratis laptops


Vanaf het vijfde leerjaar voor iedere leerling een laptop: met dat nieuws kwam Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dinsdag op de proppen. Hoerastemming bij veel scholen, behalve dan in het VTI van Zeebrugge. Daar kregen ze op dezelfde dag een factuur in de mailbox van 15.000 euro. Voor de 25 bestelde gratis laptops voor kwetsbare gezinnen. Tijdens de eerste lockdown had Weyts immers aangekondigd dat iedere leerling in het middelbaar met een laptop thuis les moest kunnen volgen.

“We hebben toen geantwoord op die oproep", zegt VTI-directeur Joke Knockaert. “Zo'n 25 leerlingen van onze school maakten aanspraak op zo'n laptop. We dienden een aanvraag in, maar kregen te horen dat er niks van zou komen. Toen waren we al ontgoocheld. We zijn inderhaast wat overbodige computers op school gaan zoeken en hebben die opgelapt aan deze leerlingen bezorgd. Zo konden ze toch van thuis de lessen volgen.”

Niet compatibel

Op de laatste zondag van de herstvakantie kreeg directeur Joke Knockaert een e-mail van het Departement Onderwijs. “Er zou op maandag een levering plaatsvinden van de 25 bestelde computers. Ik viel bijna van mijn stoel. En effectief: ‘s morgens werden de 25 laptops aan de schoolpoort afgeleverd. Uiteindelijk waren we daar wel tevreden mee." De vreugde was snel over toen ze in het VTI merkten dat de computers nauwelijks compatibel zijn voor een technische richting. “Enkel de eerste graad kan er gebruik van maken. Voor de oudere leerlingen die werken met tekenprogramma’s zijn ze onbruikbaar omdat die programma’s niet kunnen draaien op die laptops.”

Geen garantie, geen service

En dan volgde dinsdag nog de grootste verrassing: het VTI kreeg ook al via e-mail de factuur voor de 25 computers. De totaalsom is 15.000 euro, ofwel 600 euro per toestel. “Dat is veel geld voor computers die eigenlijk bijna niet bruikbaar zijn voor ons. Als we zo'n lot laptops zelf zouden kopen, dan krijgen we groepskorting, vier jaar service en garantie en toestellen die wél geschikt zijn." De school moet het bedrag niet meteen ophoesten. Het wordt straks gewoon van de jaarlijkse middelen voor het VTI afgehouden. “Een schande”, vindt Joke Knockaert. “Er is altijd gezegd dat de laptops niet zouden doorgerekend worden aan de scholen, ook in officiële communicatie. Het liefst van al zou ik de computers hoogstpersoonlijk weer aan de voordeur van de minister gaan zetten.”


177 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven